Om Oss / Press

Jonathan började sin kockkarriär i London 2000 (där vi träffades samma år) och jobbade där i kända restauranger såsom Terence Conrans Bluebird, michelin star chef Richard Corrigans English garden, private members club Home House efter detta en period på en liten krog i byn Ramatuelle nära St. Tropez på den franska Rivieran.

Året 2003 flyttade vi tillsammans till Genevieves hemstad Adelaide så att Genevieve kunde avsluta sina utbildningar i juridik och beteendeveteskap. Där fick Jonathan ett jobb som köksmästare på en av Adelaides fine dining krogar, The Manse. Där hans paté fick utmärkelse av tidningen Gourmet Traveller som en av Australiens 50 bästa rätter 2004 (i grunden samma som nu är Solgårdskrogens paté).

Året 2005 flyttade vi till Melbourne där Jonathan jobbade på Shannon Bennetts Vue de Monde det året utsedd som Restaurant of the Year i Australien av Gourmet Traveller. Genevieve jobbade under den tiden som advokat.

Året 2007 var Jonathan med och grundade en restaurang i Stockholms innerstad som vi båda var med och drev under 8 års tid fram till 2015. Den medelhavsinspirerade restaurangen med olivolja i fokus blev otippat känd for att ha en av Stockholms bästa lyxhamburgare. Idén med den var att ta in en hel svensk ko av bästa kvalité och använda oss av hela djuret inklusive buljongbenen och till och med talg som vi smälte ner och friterade våra pommes frites i:

Allt Om Stockholms ”Bästa lyxburgare” andra placering 2015-05-21 http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article4128710.aos

Stockholm Direkt article 2014-10-17 ”Tusen tallrikar – ett team”

http://www.stockholmdirekt.se/liljeholmenalvsjo/tusen-tallrikar-ett-team/Ldenjq!Ru3ZTlKTxTsnZ4whqOUSMw/

Under tiden på restaurangen i Stockholm tog Genevieve sin sommelierexamen på Restaurangakademien (2012) och höll i vinprovningar med olika tema på restaurangen varje söndag. Året 2013 kom hon på 3:e plats i WOSA Sommelier Cup:

http://www.dinvinguide.se/maja/vinnarna-i-wosa-sommelier-cup/

Maj 2014 (8 månaders gravid med Lorna) deltog hon i SM i Sommelierie som var väldigt lärorikt men tyvärr utan större succé.

2015 bestämde vi oss för att sälja vår del av restaurangen i stan och satsa 100% på Solgårdskrogen som i början var meningen som en sommarrestaurang. Här känns Jonathans matlagning mer logisk än någonsin tack vare närheten till naturen och producenterna samt möjligheten att laga mat utomhus över öppen eld. Här kan vi låta lokala råvaror, säsonger och våra relationer direkt till producenterna helt styra vilka rätter som hämnar på menyn. Hållbarhet har också blivit en väldigt viktig och naturlig del i vår filosofi. Vårat ny utökade grönsaksland kommer sannolikt spela ännu större roll i våra rätter samt Jonathans nyfunna passion för fiske. Styck boden som vi har byggt fyller stor funktion, eftersom att köpa hela djur är ett helt naturligt och ofta det enda sättet att handla direkt från små producenter och jägare.

http://upptackrattvik.se/solgardskrogen-i-nittsjo-lokal-mat-med-sjal-och-hjarta/

http://briemyselfandi.matmagasinet.se/dalarna-midsommarfirande-hastar-och-solgardskrogen/

http://www.dt.se/dalarna/rattvik/landsbygdsstod-paskyndar-matsatsning-i-rattviksgard

Välkomna till oss!

Jonathan Bjurenstedt (Kock) & Genevieve Bjurenstedt (Sommelier)